Разговори на Еврокомисията с България по темата ще можем ли да изнасяме преработени продукти от руски петрол след 5 декември. Тогава влиза в сила ембаргото за вноса на руския петрол на територията на Евросъюза, като България има отсрочка от 2 години.

5 декември е само след седмица, а различия очевидно все още има, за да се преговоря. На дипломатичен брюкселски език, се казва, че се водят "конструктивни контакти". В превод това означава, че още няма единна позиция кое наше действие би било нарушение на европейските санкции срещу Русия и кое може и да не е.

Продуктите, получени от преработката на руски суров петрол на територията на България са български и европейски, т.е. могат да бъдат изнасяни, категоричен беше служебният министър на икономиката вчера в предаването „120 минути“ на bTV.

„В дерогацията пише специално следното нещо: забранява се продажбата на продукти, получени от руски суров петрол, доставен по тръба. Това е специфично казано. Петролът, който идва в България, не идва по петролопровод, той идва по море“ заяви Никола Стоянов, служебен министър на икономиката.

Говорителите на Еврокомисията на брифинга днес не си промениха позицията: отстъпката за България е заради специфичното географско положение и за да отговори на собствените ѝ нужди от руски нефт.

Но може ли Брюксел да си промени мнението в оставащите няколко дни?

„Не използваме думата "преговори", а казваме, че водим "конструктивни контакти" по темата в момента и ще ви информираме, след като те приключат“, заяви Ерик Мамер, говорител на ЕК.

На 5 декември трябва да влезе в сила и таван на цената на руския петрол - тема, която също разединява за момента 27-те.