Огромен интерес във Франция предизвика първият дебат между кандидатите за президентския пост. Малко повече от месец преди първия тур, снощи петимата фаворити застанаха очи в очи.

Центристът Еманюел Макрон се е представил най-убедително на дебата, сочат експресните социологически проучвания. Симпатиите към него вероятно се дължат и на коректното му поведение спрямо останалите кандидати, а сблъсъци на идеи имаше, при това сериозни. 

Еманюел Макрон продължава да печели гласове и от левицата с по-либерални възгледи, и от десницата, разочарована от разкритията за афери около републиканеца Франсоа Фийон.

„Моят проект е за дълбока промяна с нови лица, нови начини на управление, един проект, който вярва в тази страна и нейната енергия. Справедлив, работещ проект, който носи надежда”, обяви Еманюел Маркон.

Социалистът Беноа Амон и крайно левият Жан-Люк Меланшон представят доста сходна визия за Франция, но така и не стигнаха до съгласие за обединяване на сили и гласове в битката за президентския пост.

Лидерката на крайната десница не се поколеба да нарече излизането на Великобритания от ЕС "прекрасен факт” и незабавно беше атакувана от останалите кандидати за желанието си да повлече Франция в икономически и социален хаос.

"Искам да съм президент на Френската република, но наистина. Не искам да управлявам нещо, което се е превърнало в регион, неясна област на Европейския съюз. Не искам да се превръщам във вицеканцлер на г-жа Меркел”, каза Марин льо Пен.

Засега тя остава сигурен участник във втория тур на изборите, според проучванията.

Обвиненията в желание да повлече Франция в политически и социален хаос с излизане от Евросъюза или от еврозоната, едва ли ще разубедят твърдия й електорат, който се припознава в идеите за икономически патриотизъм.

Електоратът на Макрон за момента е най-многоброен, но и най-несигурен. Новото лице на политическата сцена може да привлече още гласове от останалите кандидати и да разчита на убедените проевропейци.

Следващият дебат ще е на 4 април, в него ще участват всичките 11 кандидати за Елисейския дворец, а не само фаворитите.

Днес дори министри от управляващото социалистическо правителство недвусмислено подкрепиха Еманюел Макрон с аргумента за полезен вот в битка срещу крайната десница.