Иран никога не трябва да притежава ядрено оръжие. Това заяви в речта си пред членовете на двете камари на американския Конгрес френският президент Еманюел Макрон.

Той предложи да се сключи по-амбициозно споразумение по иранската ядрена програма в сравнение с настоящия договор, критикуван от Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

"По отношение на Иран нашата цел е ясна. Иран не трябва да притежава никога ядрено оръжие. Не сега. Не след пет години. Не след 10 години. Никога", заяви френският президент пред конгресмените ден след като заяви, че иска да работи с Доналд Тръмп по нов текст на споразумение по иранската ядрена програма.

Пред Конгреса Макрон каза, че настоящата сделка по иранската ядрена програма не е перфектна, но тя трябва да остане в сила, докато не бъде изготвен документ, който да я замени, предадоха Ройтерс и ДПА.

Снимка: Reuters
"Истина е да се каже, че това споразумение може би не разсейва всички наши безпокойства и то много важни безпокойства", каза Макрон, визирайки настоящата сделка. "Но ние не трябва да я изоставяме, без да разполагаме с нещо по-съществено вместо нея. Това е моята позиция", допълни той, предаде Ройтерс.

"Онова, което искам да направя и което решихме заедно с вашия президент е, че ние трябва да работим по едно по-изчерпателно споразумение, предлагащо решение на всички безпокойства", каза Макрон.

Снимка: Reuters
Вчера Макрон и Тръмп обещаха да бъдат обмислени по-твърди мерки за възпиране на Иран, но Тръмп не направи никакъв коментар дали САЩ ще останат страна по ядрената сделка от 2015 г., припомня Ройтерс. Той освен това запаши Техеран с ответни мерки, ако рестартира ядрената си програма.

Макрон настоява за нов подход, при който САЩ и Европа да се споразумеят да блокират каквато и да е иранска ядрена дейност до 2025 г. и след това, при който ще се породят условия за намиране на политическо решение за възпиране на Иран в Йемен, Сирия, Ирак и Ливан и за намиране на решение на въпроса с иранската програма за балистични ракети.

"Мисля, че ние можем да работим заедно, за да изградим едно изчерпателно споразумение за целия регион, за нашия народ, защото мисля, че то напълно ще разреши нашите безпокойства", каза днес в Конгреса Макрон.

Снимка: Reuters
Макрон обаче настоя, че противопоставянето на иранските ядрени амбиции "не трябва никога да ни доведе до война в Близкия изток", предаде ДПА.

"Нека да не бъдем наивни от една страна. Нека да не създаване нови войни от друга страна", предупреди Макрон.

По темата за климата френският президент призова за съвместни усилия, за да "направим нашата планета велика отново".

Макрон заяви, че различията с президента Доналд Тръмп по политиката в областта на околната среда са "краткосрочно несъгласие", предаде ДПА. Макрон изрази надежда, че един ден САЩ отново ще се върнат към Парижкото климатично споразумение.

"Нека да се изправим пред истината. Няма резервна планета", каза Макрон и конгресмените го аплодираха бурно.

Снимка: Reuters
"Сигурен съм, че един ден САЩ ще се върнат и ще се присъединят към Парижкото споразумение", добави той.

"Нека да работим заедно така, че да направим нашата планета велика отново", каза Макрон. Той призова за плавен преход към нисковъглеродната икономика, предадоха Ройтерс и ДПА.

Макрон припомни, че чрез замърсяване на океаните, невзимането на мерки за намаляване на въглеродните емисии и разрушаването на биоразнообразието "ние убиваме нашата планета", предаде Ройтерс.

Френският президент каза още, че вярва в по-добро бъдеще за "нашите деца, което изисква да им предложим планета, която да продължи да е обитаема и след 25 години", предаде Ройтерс.

Снимка: Reuters
По темата за фалшивите новини Макрон подчерта необходимостта от борба срещу все по-разрастващия се вирус на фалшивите новини.

Френският президент предупреди, че лъжите, разпространяващи се онлайн, застрашават свободите по света, допълва Асошиейтед прес.

Снимка: Reuters
"За да защитим нашите демократически ценности, ние трябва да се борим с все по-разпространяващия се вирус на фалшивите новини, които пораждат опасност от зараза на хората с неоправдани страхове и въображаеми рискове", каза Макрон, предаде ТАСС.

По думите му без "правдива информация няма реална демокрация".

"Демокрацията предполага възможност на избор и взимане на рационални решения. Деформираната информация – това е опит да се деформира духа на нашата демокрация", отбеляза Макрон.

Снимка: Reuters
Френският президент се извини на шега, че нарушава авторските права като заимства израза "фалшиви новини" от Доналд Тръмп, допълва АП.

В речта си Макрон засегна и скандала с „Фейсбук” и каза, че неотдавнашният опит със социалната мрежа е показал необходимостта от защита на личната неприкосновеност на гражданите, предаде Ройтерс. Макрон визира скандала с личните данни на потребители на „Фейсбук”, станали достояние на компанията Кембридж Аналитика.

Снимка: Reuters