„Днес имахме дълга дискусия, която бе свързана със Западните Балкани (...)Това е регион, който е обект на много напрежение и натиск. В резултат на историята си би могъл да се обърне или към Русия, или към Турция. В наш интерес и наша отговорност е да свържем Западните Балкани с ЕС”, заяви френският президент Еманюел Макрон след срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София.

„Това не може да стане за сметка на единството на ЕС. Ако започнем процес на разширяване, без каквото и да било условие,  няма да бъде сериозно.  Необходимо ни е да работим, като отчитаме ограниченията на всички нас (…) Не можем да отворим нова процедура по разширяване без условия, а именно борбата с корупцията и миграционните въпроси”, посочи още той.

„Пакетът „Мобилност” е много чувствителна и бих желал да постигнем компромиси по нея в идните месеци. Франция е поела ангажименти в тази област. Мисля, че тази реформа беше необходима, съответно България се ангажира много сериозно. Ние сме благоприятно настроени към определянето на правила, като отчитаме спецификата на сухопътния транспорт в България. През идните седмици мисля, че ще намерим такава възможност, така че да финализираме през септември тази тема – да постигнем балансирано споразумение, което да доведе до добра социална закрила, както и справедлива конкуренция”, каза Макрон по въпроса, заради който днес в София имаше голям протест на превозвачи.

Френският президент коментира и бъдещото евентуално присъединяване на България към Шенген и еврозоната.

„Мисля, че няма да е отговорно, нито добре за България и настоящите членки, да се бърза с ангажименти, при все че сме в процес на промяна. Бих желал да спазим сроковете, които сме си определили, а именно да реформираме Шенген, регламента „Дъблин” до средата на годината, както и всичко свързано със свободното движение на хора и миграционните правила, за да можем да водим спокоен дебат свързан с присъединяването на България към това пространство. (…) Относно еврозоната, Франция желае България да може да се присъедини към ЕRM II (известен като „чакалнята на еврозоната” – б.ред.), а след това да влезе в банковия съюз, което ще даде възможност да се наблюдава отлично банковата система на България”, каза още той.