Президентът на Русия Владимир Путин посрещна френския си колега Еманюел Макрон и съпругата му Брижит в бляскавия Константиновски дворец в Стрелна, югозападно от Санкт Петербург, предаде Франс прес.

Путин каза, че Москва съжалява за отмяната на срещата на американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Това стана на обща пресконференция с френския президент Еманюел Макрон след срещата им, предаде Ройтерс.

Снимка: Reuters
Путин изрази надежда, че срещата Тръмп – Ким Чен-ун в крайна сметка ще се състои. "Всички ние разчитахме, че това ще бъде началото на освобождаване на Корейския полуостров от ядрено оръжие. "Надяваме се, че диалогът ще продължи и че срещата ще се състои", добави Путин, цитиран от Франс прес.

Руският президент подчерта, че севернокорейският лидер е направил всичко, което е обещал, за да се състои срещата.

Снимка: Reuters
Еманюел Макрон каза, че иска процесът на неразпространение на оръжията да продължи, съобщи АФП.

Надявам се, че решението на Тръмп е "моментна спънка в един процес, който трябва да бъде продължен", подчерта френският президент, цитиран от Ройтерс.

Макрон подкани Русия и да се отнася конструктивно към холандското разследване на свалянето на самолета на малайзийските линии, изпълняващ полет MH17, през 2014 г. над Украйна. Днес Москва заяви, че няма нищо общо с трагедията, припомня Ройтерс.

Руският президент призна, че не е запознат с изводите на холандското разследване, защото е работил целия ден в Санкт Петербург, но увери, че Москва ще ги проучи внимателно и с необходимото уважение, предаде ТАСС.

Снимка: Reuters
Путин обаче подчерта, че Русия трябва да участва в разследването, за да признава изводите от него. "Ние от самото начало предлагахме съвместна работа по разследването на тази трагедия, но за наше удивление, не ни допускат до това разследване", заяви той.

Руският президент подчерта, че Украйна работи по разследване на случая, "въпреки че Украйна наруши международните правила и не затвори въздушното пространство над територия, на която се водеха бойни действия".

Конфликтът в Сирия има дълбоки корени както в страната, така и извън нея, заяви Путин. "Но трябва да бъдем оптимисти и да се стремим към уреждането му, преди всичко с политически средства", добави той.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Москва и Париж искат да създадат координационен механизъм между световните сили, за да се опитат да постигнат политическо решение на кризата в Сирия, предаде Ройтерс.

Снимка: Reuters
Целта ще бъде да се координират дипломатическите усилия на процеса в Астана, в който участват Русия, Иран и Турция, и на групата, включваща Франция, Великобритания, САЩ, Саудитска Арабия и Йордания.

"Трябва да говорим за ситуацията след войната", подчерта Макрон, като добави, че ключът е изграждането на една стабилна Сирия.

Двамата президенти са се съгласили, че усилията трябва да се фокусират върху създаването на нова конституция и подготвянето на избори, в които да участват всички сирийци, включително бежанците, заяви Макрон.

Първото посещение на френския президент в Русия ще продължи два дни. Той ще участва в Петербургския международния икономически форум – място за среща на руските делови среди, където е очакван и японският премиер Шиндзо Абе, посочва АФП.

Снимка: Reuters
Придружаван от внушителна бизнес делегация, френският президент ще покаже волята си да продължи да прави бизнес с Русия въпреки твърде обтегнатите отношения, без обаче да отбягва трудните теми.

"Независимо дали става дума за Украйна, Близкия изток, иранската криза или ситуацията в Сирия, или за начина, по който се отнасяме към модерния мултилатерализъм, аз мисля, че трябва да работим заедно за общи инициативи", каза Макрон в началото на срещата с Путин.

"Отношенията ни се развиват въпреки трудностите", заяви руският президент и добави, че двамата ще разискват "ключови международни въпроси, чието решаване е в интерес и на Франция, и на Русия".

Утре френският президент ще се изкаже пред Петербургския международен икономически форум, посочва АФП. Предвижда се да бъдат подписани и около петдесет споразумения в икономическата сфера.