Френският президент Еманюел Макрон обяви, че Европейският съюз ще затвори външните си граници за 30 дни, за да се бори с епидемията от новия коронавирус.

Мярката ще бъде обсъдена от Европейската комисия. Днес в 12:00 ч. във Франция влиза в сила пълна карантина заради коронавируса.

В продължение на поне 15 дни французите имат право да напускат домовете си само за покупки на храна, за лечение и по служебни причини, ако е невъзможна работата им от дистанция.

100 хиляди полицаи и жандармеристи ще следят и санкционират в случаи на нарушения.

"Ние сме във война! Да, това е санитарна война. Не воюваме нито с армия, нито с друга нация. Но противникът е тук. Невидим е, неуловим е. И печели терен. Затова е необходима пълната ни мобилизация.", заяви Макрон.

Френската държава в момента дава много пари, но настоява работодателите да направят всичко възможно служителите да работят дистанционно.

Още миналата седмица започна затварянето на училища, университети, заведения, театри, кина и т.н. А в първия слънчев ден (неделя), французицте излязоха на големи групи и се насладиха на хубавото време.

Забелязва се и изключително огромно струпване на хора пред гарите в Париж. Оказва се, че французите, поне тези, които имат възможността, напускат столицата.

Тази сутрин стана ясно, че болниците в източната част на страната вече са препълнени. В ход вече е и армията, за да помегне с отваряне на военно-полеви болнични заведения.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!