Европейската агенция по лекарствата препоръча ваксината срещу COVID-19 на "Модерна" при деца между 12 и 17 години. С това се проправя пътят тя да стане вторият одобрен за използване при подрастващи препарат в съюза, предаде Ройтерс.

Употребата на ваксината, която получи името "Спайквакс", ще бъде същата, каквато е и при хората над 18 години, заяви Европейската агенция по лекарствата. Тя добави, че препаратът произвежда антителен отговор, сходен с този при лицата във възрастовата група 18-25 години.

Ваксинирането на децата се смята за важно за постигането на колективен имунитет срещу коронавируса, както и на фона на силно заразния вариант „Делта“.

През май компанията "Модерна" заяви, че е установено, че ваксината й е безопасна и ефективна при подрастващи.

Комисията на ЕМА за оценка на безопасността съобщи, че макар и наблюдаваните обичайни странични ефекти при подрастващите след ваксинация да са подобни на тези при по-възрастното население, поради по-малкия обхват на проучването при изпитанията не е могло да се установят нови необичайни ефекти или да се оцени рискът от известни такива като миокардит и перикардит.

В същото време редица европейски страни затягат мерките.

След здравните работници, Гърция ще наложи задължителна ваксинация и за учителите. Южната ни съседка въвежда и задължителни тестове за всички неваксинирани служители в ресторантьорския и туристическия бранш.

В Италия хората без ваксина няма да могат да посещават заведения на закрито, фитнеси и стадиони. Ще има ограничения при пътуване с влакове, както и за и вътрешните полети. Разпоредбите влизат в сила от 6 август.