Европейският медицински регулатор одобри използването на лекарствената комбинация от антитела, разработена от компанията „Регенерон“, пише Ройтерс.

Той може да се използва за лечение на пациенти с коронавирус, които нямат нужда от кислородна терапия, но съществува повишен риск от тежка форма на заболяването.

Препоръката на ЕМА може да се използва в отделните европейски страни относно възможното използване на „Регенерон“, преди той да бъде пуснат с разрешение на пазара в ЕС.

Коктейлът от антитела беше одобрен за спешна употреба в Съединените щати още през ноември. Именно с него лекуваха американския президент Доналд Тръмп.

Лечението се прави чрез вливания. „Регенерон“ е част от клас лекарства, известни като моноклонални антитела, които са произведени копия на антитела, създадени от човешкото тяло за борба с инфекциите.

От ЕМА добавят, че страничните ефекти са леки или средни, но се наблюдават и алергични реакции при някои от пациентите.

От „Регенерон“ заявиха, че независима комисия е установила, че лечението им има „ясна клинична ефикасност“ при намаляването на процента на хоспитализации и смъртни случаи при пациентите.