Изявлението на Владимир Путин, че либерализмът вече е отживелица, продължава да предизвиква реакции. В полемиката се включи и рокзвездата Елтън Джон.

Певецът, който преди седмица стана кавалер на почетния легион за приноса си към световната култура, е раздразнен от думите на Путин, че либерализмът, особено по отношение на мигрантите и различните, вече не се вписва в съвременната реалност.

Снимка: bTV

„Скъпи президент Путин, bях силно разстроен, след като прочетох вашата статия във "Файненшъл таймс". Категорично не съм съгласен с вашето мнение, че политиките за културно и сексуално разнообразие са отживелица в днешното общество”, написа певецът.

Руският президент оцени критиките на музиканта като погрешни.

“Много го уважавам като гениален музикант. Когато идва в Русия, го слушаме с удоволствие. Но смятам, че се заблуждава. Аз не искам да изопачавам нещата, но ние имаме много нормално и балансирано отношение към хората с алтернативна сексуална ориентация”, заяви президентът на Русия Владимир Путин.

Преди ден и председателят на Европейския съвет и бивш лидер на полската либерална Гражданска платформа, Доналд Туск, реагира язвително на руския президент за либерализма.