Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова е подала оставка от поста, който заема в момента във Варшава – директор на офиса на Американския еврейски комитет за Централна Европа, съобщи Израелската телеграфна агенция.

Преди два дни полски медии съобщиха, че Поптодорова е задържана заради кражба на козметика на летището във Варшава. Първоначално тя обяви, че е станало недоразумение, но по-късно стана ясно, че задържането се е случило три дни след кражбата, когато тя се е върнала на летището.

В сряда Американският еврейски комитет изпрати официално изявление до Израелската телеграфна агенция, че оставката на Елена Поптодорова е приета.

Поптодорова заявила, че напуска поста си „поради лични причини“, отбелязват от агенцията.

Израелската агенция цитира и официално изявление на полицията във Варшава по повод случая с кражбата. „Жената призна вината си, върна обратно откраднатите вещи, предаде се доброволно и след това беше освободена“, пише в полицейското изявление.

Бившият външен министър Соломон Паси, който преди 16 години покани Поптодорова в Министерството на външните работи, отрече да има информация за предишни подобни случаи.

Според него тя е постъпила достойно.

„Като гледам стойността на тази кутия, която тя е върнала обратно, тя е далеч под стойността на благотворителните дарения, за които знам, че Елена е правила, макар че тя никога не говори за това. Все пак не е за подценяване, че има и политическа воля зад раздуването на този случай. Погледнете агенцията, която превърна този инцидент в голяма новина, това беше РИА новости“, каза Паси.