Тримесечно бебе е било убито от хибрид между вълк и куче. Животното е отглеждано от семейство в американския щат Алабама.

Детето е починало в четвъртък в Челси, на около 20 мили югозападно от Бирмингам, от наранявания, за които се предполага, че са причинени от животното, пише Би Би Си. То е било евтаназирано на място от ветеринарен лекар.

Кметът на града нарече смъртта "злощастна и трагична".

"Потвърдено е, че едно от нашите деца тук, в Челси, е било убито от екзотичен семеен домашен любимец и е издъхнало от нараняванията си, след като е било откарано в болница", заяви той. 

Полицията съобщи, че е била повикана в дома на семейството в четвъртък около 13 ч. местно време, след като на телефон 911 е подаден сигнал за нападение от животно.

След това бебето е откарано в болница, където е починало от нараняванията си. Полицията описва животното като "вълк хибрид", който е бил отглеждан от семейството като домашен любимец.

От там допълват, че продължават да разследват обстоятелствата, довели до смъртта на детето. Стана ясно, че по време на инцидента в дома е имало и други деца.

Подобен инцидент се случи през 2018 г. Тогава 8-дневно бебе почина, след като беше нападнато от 3-годишен „вълк хибрид“, отглеждан от семейство във Вирджиния.

Какво е хибрид между вълк и куче и законно ли е да се отглежда като домашен любимец?

Според Международния център за вълци в Минесота домашно куче и вълк могат да се кръстосват и да създават жизнеспособно потомство. Въпросът дали те са добри домашни любимци, или не е предмет на много спорове.

Според Международния център за вълци малко хора успяват да отглеждат хибрид между вълк и куче, а колкото по-висок е процентът на вълка, толкова по-малка е вероятността да бъдат отглеждани като домашни любимци.

Хиляди от тях се изоставят в САЩ всяка година, защото хората купуват животно, за което не са готови да се грижат. Оказва се, че непредсказуемото им поведение е предизвикателство за стопаните.

Федералният закон в САЩ класифицира „вълците хибриди“ като домашни животни, поради което притежанието им е законно. Въпреки това повечето американски щати имат свои собствени закони, които регулират отглеждането и притежаването на такива животни.

В няколко щата, като Илинойс, Мичиган и Ню Йорк, отглеждането им като домашни любимци е забранено. В Алабама това не е незаконно, въпреки че има правила за начина на отглеждането и затварянето им.