Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей печели изборите, но няма да има мнозинство и дори губи от сегашния си брой депутати, сочи екзитпол след вота в Обединеното кралство.

За мнозинство в 650-членния британски парламент за нужни 326 места. Досега консерваторите разполагаха с 331, а Мей свика избори три години по-рано от предвиденото, за да увеличи подкрепата си за политиката си по отношение на брекзит, както и да затвърди мястото си в ръководството на своята партия.

Резултатите, за момента само прогнозни, обаче са противоположни на намеренията ѝ – консерваторите ще имат 318 места, с 13 по-малко от сегашните си. Окончателните резултати се очакват в 12 ч. лондонско време (14 ч. наше време).

Според екзитопола най-много места към досегашните си прибавят основните политически противници на Мей – лейбъристите, водени от ветерана Джеръми Корбин. Данните към момента сочат, че те ще имат 262 места – с 30 повече от досега.

Либералните демократи също увеличават присъствието си в парламента и ще имат 13 депутати (с 5 повече от досега).

Изборно поражения очаква и Шотландската национална партия на Никола Стърджън, която губи 21 от местата си в парламента и ще разполага с едва 35.

Снимка: Reuters

Проучвания на общественото мнение даваха преднина от над 20 проценти пункта за консерваторите само преди седем седмици.

Тя обаче постепенно се стопи през кампанията, по време на която Мей се отметна от голям план за реформа на системата за социални грижи, реши да не участва в телевизионен дебат с опонентите си и бе разкритикувана за действията си в сферата на сигурността като министър на вътрешните работи (2010 – 2016 г.), след като във Великобритания само в рамките на няколко дни бяха извършени две ислямистки нападения (в Лондон и Манчестър), отнели живота на 30 души, отбеляза Ройтерс.

Макар и добър индикатор за това как британците са гласували като цяло, екзитполът невинаги предвижда коректно резултатите.

При все това той разклати финансовите пазари и лирата стерлинг, която се разменяше вчера в сутрешната търговия за 1,29 щатски долара, спадна до 1,27 долара.

На предишните парламентарни избори през 2015 г. прогнозните резултати предричаха, че предшественикът на Мей – Дейвид Камерън, няма да постигне мнозинство. Но след като на другата сутрин дойдоха официалните резултати от отделните изборни райони, стана ясно, че той всъщност печели мнозинство, макар и само от 12 места.

Евентуален политически блокаж в Лондон може да доведе до замразяване на преговорите с останалите 27 страни членки на ЕС за британското излизане от блока, предвидено за март 2019 г.

Началото на преговорите за брекзит е насрочено за 19 юни, но ако дотогава не се състави правителство, ще се съкрати времето за може би най-трудните преговори в европейската история след края на Втората световна война.

Ако екзитполът е точен, лейбъристите на Корбин може да опитат да съставят правителство с по-малките партии, които се противопоставят силно на политиките на Мей у дома, например орязването на публичните разходи.

Ако Корбин вземе властта с подкрепата на шотландските националисти и либералдемократите, които са яростни противници на брекзит, бъдещето на страната може да се окаже много различно от това, което планираха консерваторите, и даже може да се стигне до втори референдум, посочва Ройтерс.

Вижте как протече изборният ден във видеото на специалния пратеник на bTV Илияна Димитрова:

Използвани са материали на bTV, Би Би Си, Ройтерс, БТА