Най-малкио 9 души бяха убити, а още няколко – ранени, след като тежковъоръжени мъже във военни униформи превзеха полицейско управление в северния индийски щат Пунджаб, предаде Ройтерс. Атаката стана в район, разположен в близост до пакистанската граница и доведе до почти еднодневна битка със силите на реда.

Сред загиналите са местен началник на полицията, двама негови подчинени, трима случайни минувачи и трима похитители. Информациите за броят на убитите са противоречиви, като, според някои източници, жертвите са 12, от които шестима са цивилни.

Според официални данни, няколко нападатели са проникнали в участъка в област Гурдаспур около 5:00 часа сутринта местно време. На място бяха изпратени допълнителни полицейски подразделения, както и военни с тежко въоръжение, в това число – и противотанкови гранатомети.

Оцелелите при престрелките екстремисти се барикадираха в сградата, но на 16-ия час от началото на обсадата съпротивата им беше сломена от силите на реда.

Край близката ЖП линия са открити и 5 неизбухнали взривни устройства.

В Делхи са засилени мерките за сигурност.

Това е първо подобно нападение в Пунджаб от 13 години насам. Индийските власти вече работят по конкретна версия за нападението – че извършителите са проникнали от Пакистан преди два дни през проблемния щат Джиму и Кашмир.

Исламабад отрича да има общо с атаките от другата страна на границата. Индия и Пакистан са непримирими врагове в три войни откакто са независими държави, като и двете страни разполагат с ядрено оръжие.