Китайските власти са можели да предприемат по-твърди здравни мерки през януари миналата година, за да овладеят първоначалния епидемичен взрив на COVID-19, заяви независима експертна комисия.

Екипът, който оценява глобалната реакция на пандемията, е оглавяван от бившия новозеландски премиер Хелън Кларк и от експрезидента на Либерия Елън Джонсън Сърлийф.

Комисията разкритикува и Световната здравна организация, че е обявила избухването на пандемията с много голямо закъснение, предаде Ройтерс и призоваха за реформа в СЗО.

Междинният доклад бе представен броени часове след като най-високопоставеният експерт на СЗО за извънредните ситуации Майк Райън заяви, че смъртните случаи от коронавируса по света се очаква да достигнат 100 000 на седмица „много скоро“.

„Това, което е ясно за комисията, е, че здравните мерки е можело да бъдат прилагани по-твърдо от местните и националните здравни власти в Китай миналия януари“, пише в доклада, като се има предвид първоначалният епидемичен взрив на новото заболяване в град Ухан в китайската провинция Хубей.

Въпреки появата на доказателства за предаване на коронавируса от човек на човек „в прекалено много страни, този сигнал бе игнориран“, сочи докладът, който критикува и забавената реакция на СЗО на появата на новия вирус.

Експертната група пита защо комисията към организацията за извънредните ситуации се е събрала на първо заседание за коронавируса чак през третата седмица от януари миналата година и е обявила пандемията едва на 30 януари.

„Глобалната система за предупреждение за пандемии не е подходяща за целта. Световната здравна организация не бе достатъчно силна, за да свърши тази работа“, отчита независимата експертна група. В заключение тя призовава за „глобално рестартиране“.

Комисията ще отправи препоръки в окончателния си доклад до министрите на здравеопазването на 194-те страни членки на СЗО през май.