Френски криминалисти и разследващи експерти започват оглед на катедралата "Нотр Дам" за първи път след опустошителния пожар миналата седмица, предаде “Асошиейтед прес”, цитирана от БТА.

Екипи от три различни полицейски служби ще влязат в църквата, която е културен паметник, за да вземат проби и да търсят улики, свързани с причините за пожара. 

Миналата седмица полицията направи предварителен оглед, но не успя да извърши внимателно проучване, тъй като конструкцията на катедралата все още не бе обезопасена.

Според представители на властите пожарът вероятно е причинен от късо съединение, свързано с ремонтни работи в катедралата преди избухването на пожара. Парижката прокуратура съобщи, че се проучват всички потенциални улики.

Катедралата ще остане затворена за посетители с години, след като пожар разруши покрива й и причини срутване на стреловидната кула.

Париж вчера беше стреснат от нов пожар близо до двореца Версай. Първите пламъци тръгват от автосервиз вчера в края на работния ден.  Според следователи е възможно той да е причинен от късо съединение.

Използвани са материали на БТА