Военната операция на Турция в Северна Сирия крие риск за нова бежанска криза в Европа. Това коментират анализаторите и у нас. 

Интервенцията на Анкара крие огромни рискове за сигурността, както на Европа, така и на Турция, коментира бившия заместник външен министър Милен Керемедчиев. По думите му в плен на кюрдите сега са 12 хиляди джихадисти със семействата си. 

Снимка: btvnovinite.bg


„Голяма част от тези джихадисти са с  паспорти или корени. Те са с белгийско, холандско, германско гражданство. Ако те избягат или бъдат пуснати, има голяма вероятност да се опитат да се върнат обратно в Европа”, казва Керемедчиев.  

Реален риск за страни като Гърция и България се крие и в бъдеща мигрантска вълна, отчита бившия заместник външен министър.

Снимка: btvnovinite.bg

„Вече говорим за голяма кюрдска вълна. От всички бежанци, Ердоган ги пропуска точно кюрдите, да минават през неговата територия и да достигат Европа”, казва Керемедчиев. 

На този етап бежанският натиск по българските граници запазва ниски стойности, успокои наскоро вътрешният министър Младен Маринов. Трудно е да се прогнозира дали Ердоган ще изпълни заканата и да пусне бежанци към Европа, коментира Мехмед Юмер

„Не мога да преценя точно дали Ердоган ще си изпълни 100% заканата, но при всички положения, просто няма да има спокойствие, нито за балканските и европейски съседи на Турция” казва журналистът Мехмед Юмер.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди няколко дни, за нова мигрантска вълна към Европа, по-голяма от тази през 2015 г., предупреди вътрешният министър на Германия - Хорс Зеехофер.