Превръщането на "Света София" в джамия може да нанесе непоправими щети върху общото европейско културно наследство, обявиха от Института за изследване на изкуствата.

Ако строената за църква в последствие превърната в джамия "Света София" спре да работи като музей, ще има ощетени, твърдят експертите:

„Това означава, че посетителите и изследователите няма да могат да виждат прекрасните мозайки, завещани ни от византийското изкуство, тъй като, за да не се разсейват богомолците, те трябва да бъдат покрити с пана“, смята проф.д-р Емануел Мутафов, Институт за изследване на изкуствата.

Промените вероятно ще доведат и до това, че имотът няма да се стопанисва от Министерството на културата и туризма, а от директорката на религиозните фондации. Това ще спре реставрационните дейности, смятат още от института. Обединен натиск на Европейския съюз би могъл до доведе до положително решение, отчитат историците: 

„Може да има положителни политичеки позитивни последици за Ердоган, но ще има негативни последици за целия международен имидж на Турция и върху по-широките отношения между християни и мюсюлмани“, заяви Момчил Методиев, историк.

Българската позиция по темата наскоро коментира вицепремиерът Томислав Дончев: 

„Ако се стигне до преразглеждане на статута на културния обект, този въпрос трябва да бъде обсъден на сесия на комитета за световно наследство на ЮНЕСКО и едва тогава българската страна би имала основание за реакция“, каза Томислав Дончев, вицепремиер.

Българската православна църква запазват мълчание с аргумента, че казусът е от компетенцията на вселенската патриаршия.