"Украйна на косъм се размина от ядрена катастрофа по време на обстрелите през уикенда, които разтърсиха най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Някои от снарядите паднаха близо до реакторите и повредиха сграда за съхранение на радиоактивни отпадъци", съобщи Агенцията за ядрен надзор на ООН, предаде Ройтерс. 

Експерти на ООН отиват в района на украинската АЕЦ “Запорожие”. Те ще инспектират щетите по ядрената електроцентрала след подновяването на обстрела

Ръководителят на Международната агенция (МААЕ) за атомна енергия заяви, че удари са били нанесени близо до системите за ядрена безопасност и сигурност на централата. Той осъди остро обстрела, докато Русия и Украйна разменят взаимни обвинения за извършването му. 

От Киев твърдят, че атаката е била част от кампания на Москва за нарушаване на енергийните доставки в страната.

Междувременно позициите на украинските военни са подложени на масиран артилерийски огън.

АЕЦ “Запорожие” все още е под руски контрол. Директорът на руската агенция за атомна енергия “Росатом” Алексей Лихачов предупреди за опасност от сериозен инцидент в централата, след като съоръжението отново е подложено на обстрел, предаде Ройтерс.

"Централата е под риск от ядрен инцидент. Цяла нощ преговаряхме с Международната агенция за атомна енергия", каза Лихачов.

МААЕ призова за създаване на зона за сигурност около централата, което, според Лихачов, е възможно, но само ако това бъде позволено от САЩ.