Санкциите, които САЩ наложи на Турция заради закупуването на руската система за противовъздушна отбрана С-400 са щадящи за разклатената икономика на страната и Анкара избегна най-лошото, коментират експерти по международни отношения.

На 14 декември американските власти обявиха на уебсайта на Министерството на финансите на САЩ въвеждането на ограничения за турската агенция на отбранителната индустрия, ръководителя ѝ Исмаил Демир и трима други граждани на републиката - Фарук Йигит, Мустафа Алпер Дениз и Серхат Генчоглу, съгласно Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA).

Йигит е зам.-началник на отдела, а другите двама са ръководители на специализирани отдели, свързани с противовъздушната отбрана.

Турският президент реагира остро на санкциите в свое изказване в сряда: "Що за Алианс е това? Отказвайки условията ни за закупуване на техните системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", САЩ използваха санкционното оръжие, защото ги закупихме от друг".

"Санкциите на САЩ срещу Турция заради С-400 са несъвместими с техните съюзнически отношения. Това е атака по суверенитета на Турция", заяви Ердоган, цитиран от ТАСС.

Санкциите, за които Вашингтон говори от няколко години, бяха оповестени от администрацията на Тръмп, смятана за по-склонна към отстъпки спрямо Анкара, която избягва по този начин с този въпрос да се занимава следващият президент Джо Байдън, към когото турските ръководители се отнасят с недоверие.

Обявените от Вашингтон санкции се ограничават до забрана на всякакво ново разрешение за износ на оръжия за турската правителствена агенция, отговаряща за покупката на оръжия - Управлението за отбранителна промишленост, и не допускат нейните ръководители да пребивават на американска земя.

"Въпреки рисковете в краткосрочен план, мярката, предприета от Тръмп, е благодат за президента Реджеп Тайип Ердоган", посочва експертът Емре Пекер от изследователския център „Евразия груп“.

"Натискайки спусъка, Тръмп премахна една голяма пречка за рестартирането на отношенията /турско-американските/ при управлението на Джо Байдън", добавя анализаторът.

Той изтъкна, че турската отбранителна промишленост се очаква да пострада от тези санкции, тъй като тя е силно зависима от западни производители.

Като знак за известно облекчение на пазарите, турската лира, която трупа загуби от месеци, реагира много слабо след американското съобщение, докато основният индекс на Истанбулската борса леко се покачи в средата на деня.

Според Тимъти Аш, анализатор в "Блубей асет мениджмънт", американските санкции "изглеждат специално обмислени от администрацията на Тръмп, за да се ограничи въздействието им върху турската икономика и пазарите".

"Ако се вземе под внимание широкият спектър от санкции, които можеха да бъдат наложени, и ако се приеме, че по скала от 1 до 10 санкциите, насочени срещу Иран, са 10, а тези срещу Русия са 3, тогава тези, насочени срещу Турция, са под 0,5", смята Аш.

Вашингтон също остави отворена вратата за диалог с Турция.

"Ние много съжаляваме, че това бе необходимо и наистина се надяваме, че Турция ще сътрудничи с нас за уреждане на проблема със С-400", посочи пред журналисти помощник-държавният секретар на САЩ за международната сигурност Кристофър Форд.

Заплахата от американски санкции витаеше над Турция, откакто тя получи доставката на руската ракетна система миналата година, но президентът Доналд Тръмп, който поддържа добри лични отношения с Ердоган, досега се въздържаше да ги задейства.