„Престъпленията в Буча не трябва да се гледат като изолирани инциденти, а в контекста на случващото се в Украйна“, каза бившият експерт към прокуратурата на Международния наказателен съд в Хага Татяна Бъчварова.

„Трябва да се вземе предвид, че те са извършени по време на въоръжения конфликт, което дава основание за престъпленията да бъдат разследвани като военни престъпления или такива срещу човечеството“, допълни Бъчварова.

Тя поясни, че прокурорът към Международния наказателен съд вече е изпратил свои представители на място в Украйна, както и в Полша, където са се срещнали с пострадали от престъпленията. „Прокурорът е призван да води безпристрастно разследване, той разследва всички участница в конфликта, всички страни“, каза още Бъчварова.

Тя каза, че доказателства се събират от най-различни организации, които ги предоставят на служители на прокуратурата и на местните власти. Според разпоредбите хората, които носят отговорност са преките извършители на деянията, тези, които дават заповедите и тези, които налагат политиката.

„Имунитетът дори на най-висите държавни длъжности не пречи за провеждане на разследване и подвеждане на отговорност на отговорните лица. Международният наказателен съд не може да осъди едно лице задочно, то трябва да присъства в залата“, поясни Бъчварова.

За тези престъпления присъдата е до 30 г. лишаване от свобода или до живот.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!