Експертът от Световната здравна организация Айра Лонгини заяви, че карантините могат само да забавят, но не и да спрат разпространението на новия коронавирус, съобщи ТАСС.

Заразяването с него може да застраши поне една трета от населението на света, заяви американският учен и експерт от СЗО.

Лонгини отбелязва, че карантините могат само да забавят, но не и да спрат разпространението на вируса, тъй като той вече успя да проникне извън Китай още преди въвеждането на тези мерки.

Той подчертава, че в момента всеки заразен човек предава вируса средно на двама или трима души, което може да доведе до факта, че най-малко една трета от населението на Земята ще бъде заразено.

В същото време, дори ако се намери начин да се намали наполовина скоростта на разпространение на вируса, около 30% от хората на планетата са изложени на реален риск от заразяване, твърди ученият.

"Тактиката на наблюдение и ограничаване няма да доведе до значителни резултати, освен ако способността на вируса да предава от човек на човек не се промени", каза още Лонгини.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!