Експериментален кръвен тест засича наличието на рак в човешкото тяло четири години преди да се появят първите симптоми на заболяването, пише „Сайънтифик америкън“.

Години наред учени се надпреварват да създадат добър скрийнинг тест за рак. Колкото по-рано бъде открит, толкова по-голям е шансът от пълно излекуване на пациентите.

От предишни опити се знае, че трябва да се търсят конкретни кръвни протеини и генетични мутации в ДНК на пациентите. Новият кръвен тест се използва експериментално от 2017 г. насам, като от тогава повече от 123 хил. здрави хора са се включили в проучването в Китай. Учените следят пациентите на годишна база, като събират кръвни проби от всички. От всички участници около 1000 души са развили рак в следващите 10 години от живота си.

Екипът се е фокусирал върху създаването на тест за петте най-разпространени вида рак – стомашен, езофагиален, колоректален, белодробен и чернодробен. Тестът с име „ПанСиър“ засича химически изменения в ДНК-то, които спомагат за генетичната активност на болестта.

При сравнение на данните учените установили, че с този тест те могат да открият рак четири години преди да се появят първите симптоми на болестта. Кръвният тест е с 90% точност и едва 5% фалшивоположителни резултати.

Китайските учени са категорични, че преди да се пристъпи към клинично тестване, същите резултати трябва да бъдат повторени от независим екип с друга група от хора.

Според медици новият „ПанСиър“ тест би дал добра отправна точка за разработването на масов продукт.