Сбъдната космическа мечта. Нора Ал Матруши от ОАЕ бе избрана за първата жена астронавт от арабския свят. Ексклузивно с нея ни среща уеб редакторът Мартина Казакова.

"Винаги вярвайте в себе си, защото можете да го направите"- това е пътеводната светлина на Нора Ал Матруши, която ще представлява Емирствата в Космоса заедно с колегата си Мохамед Ал Мула. Те са избрани сред над 4000 кандидати.

„Направихме тест за интелигентност, както и медицински тестове. След това проведохме няколко онлайн интервюта, като любимото ми от тях беше с други две жени астронавти от НАСА Ан Макклейн и Джесика Меър“, разказа тя пред bTV.

Може би Нора ще е 68-та жена, която ще излети в Космоса. Засега не знае каква ще е първата ѝ мисия.

„Досега подготовката ни върви добре. Аз и Мохамед учим руски език, получихме и лиценз за гмуркане. В момента времето в ОАЕ е прекалено горещо, но ни предстои да получим лиценз за частен пилот“, добави Ал Матруши.

Към децата в България, които бленуват да се докоснат до звездите, се обръща така: „Открийте страстта си, винаги си поставяйте високи цели и очаквания, не спирайте да търсите възможности и ако не може да намерите такива, създайте ги сами“.

Мечтата на Нора е да стъпи на Луната, но преди това ѝ предстои обучение в Космическия център на НАСА в Хюстън.

Цялото интервю с нея гледайте утре в „Тази сутрин“.