Екоактивисти от  "Грийнпийс" и "Бунт срещу унищожението"  (Extinction Rebellion) блокираха днес танкер, доставящ руски петрол в Норвегия, като приковаха една от лодките си към котвената му верига в знак на протест срещу войната в Украйна, съобщи Ройтерс.

Танкерът "Уст Луга" е закотвен пред терминала на „Ексон Мобил" в Слаген, на около 70 км южно от пристанището на столицата Осло.

Активисти в червена гумена лодка я приковаха към котвената верига на танкера, за да предотвратят разтоварването на товара -  95 000 тона нефт - съобщиха от "Грийнпийс" в изявление.

Снимка: EPA

Няколко демонстранти бяха арестувани, съобщи местната полиция.

"Нефтът е не само в основата на климатичната криза, но и на войните и конфликтите. Шокиран съм, че Норвегия работи като свободно пристанище за руския петрол, с което, както знаем, се финансира политиката на Путин“, каза Фроде Плейм, ръководител на "Грийнпийс" - Норвегия.

„Есо Норвегия“ се беше договорила да купува петрол преди конфликта и няма планове за по-нататъшни покупки от Русия, заяви говорител на компанията пред Ройтерс.

"ЕсоНорвегия спазва изцяло всички норвежки санкции и ние подкрепяме координираните международни усилия за прекратяване на непровокираната руска атака", се казва в изявление на „Есо“, изпратено по електронната поща.