Екип на bTV под ракетен обстрел близо до Ивицата Газа. От тази сутрин специалните ни пратеници са в размирните райони. Десислава Ризова и Иван Филчев са в Израел, в опасна близост до Ивицата Газа.

Още в първите часове те преживяха заедно с живеещите в района серия от ракетни удари.

От възобновяването на конфликта насам от палестинска страна са загинали 61 деца от общо 212 души. В Израел жертвите са 10.

И към този момент Ивицата Газа остава недостъпна за журналисти. Екипът ни се намира в град Ашкелон в Израел, който е само на 10 км. от Ивицата Газа.

Секунди преди 19 ч. приключи последната бомбардировка, разказа специалният ни пратеник Десислава Ризова. Чуха се поне 10 изключително силни взрива. Тя обясни, че хората в града поне имат голямо бомбоубежище, което е в болницата на минус 2 етажа, където се лекуват и повечето болни.

Доктор Мария Славова е ръководител на отделение в болницата в Ашкелон, най-близкият град до Ивицата Газа. Казва, че ги бомбардират непрекъснато.

„Всеки път сме свидетели на едно и също - нещастието на обикновените хора. Абсолютно безсмислена ескалация на нещо, което предварително е обречено, но така, както е обречено, загиват хора и от двете страни“, каза д-р Мария Славова, началник отделение в болница Барзилай.


Преди дни докторката се е срещнала и с най-страшното - майка, която е загубила детето си при обстрела.

„Те са били в защитената стая, която има железен прозорец и стъклен прозорец. Леглото е било точно срещу този прозорец и попадението не е пряко. Това е шрапнел, който пробива железния щит, чупи стъкления прозорец и убива детето на място и ранява много тежко майката“, разказа д-р Славова и допълни, че майката вече е извън опасност.

Мария казва, че в екипа й имами араби, и евреи, и не ги дели. Всички работят денонощно.

„Много съм уморена и ми се вие свят от умора. Тази ситуация не е нормална, децата и семействата ни са под обстрел, а ние по 24 часа сме на работа“, оплака се Виола, сестра в болницата.

„От началото на ескалацията имаме над 300 души в болницата, сега хоспитализираните са 10. Преди час дойде още един войник, пострадал на границата“, заяви д-р Гили Гивати, зам.-директор на болницата.

Днес обстрелът на южните градове продължи през целия ден. 

За екипа на bTV ситуацията е нова и нетипична, разказа Десислава Ризова. Местните хора са им обяснили, че в случай на бомбардировка, трябва да излязат от колата, да седнат на земята или по възможност да легнат, и да си закрият главата с ръце. Това е единственият шанс, ако си на открито и няма какво друго да направиш, и къде да се скриеш.