Европейската комисия предложи да се освободят от данък добавена ДДС стоки и услуги, предоставени от органите и агенциите на ЕС на гражданите в държавите членки по време на кризи. Това става ясно от съобщение на официалния сайт на Комисията.

„Наред с други неща, опитът с пандемията показа, че ДДС, начислен за някои трансакции, в крайна сметка е фактор за разходите в операциите за обществени поръчки, който затруднява ограничените бюджети. Следователно днешната инициатива ще увеличи максимално ефективността на средствата от ЕС, използвани в обществен интерес за реагиране на кризи, като природни бедствия и извънредни ситуации в областта на общественото здраве. Тя също така ще укрепи органите за управление на бедствия и кризи на ниво ЕС, като например тези, попадащи в обхвата на здравния съюз на ЕС и механизма на ЕС за гражданска защита“, се казва в изявление на ЕК.

След като бъдат въведени, новите мерки ще позволят на комисията и други агенции и органи на ЕС да внасят и придобиват стоки и услуги без ДДС, когато тези покупки се разпределят по време на спешни ситуации в ЕС.

Получателите могат да бъдат държави членки или трети страни, като национални органи или институции като например болница, национален здравен орган или орган за реагиране при бедствия.

Сред стоките и услугите, обхванати от предложеното освобождаване от ДДС са:

- диагностични тестове и материали за тестване и лабораторно оборудване;
- лични предпазни средства като ръкавици, респиратори, маски, халати, дезинфекционни продукти и оборудване;
- палатки, походни легла, облекло и храна;
- оборудване за търсене и спасяване, чували с пясък, спасителни жилетки и надуваеми лодки;
- антимикробни средства и антибиотици, антидоти за химическа заплаха, лечение на радиационно увреждане, антитоксини, йодни таблетки;
- кръвни продукти или антитела;
- уреди за измерване на радиация; разработване, производство и снабдяване с необходимите продукти, изследователски и иновационни дейности, стратегическо складиране на продукти;
- фармацевтични лицензи, карантинни съоръжения, клинични изпитвания, дезинфекция на помещения и др.

Законодателното предложение, което ще измени директивата за ДДС, сега ще бъде представено на Европейския парламент за становище и на Съвета за приемане. Държавите членки трябва да приемат и публикуват до 30 април 2021 г. законовите и административните разпоредби, необходими, за да се съобразят с настоящата директива. Те трябва да приложат тези мерки със задна дата от 1 януари 2021 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!