Винаги ясно сме заявявали, че мирните протести са основно право във всяка демократична страна, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан със събитията от последните дни в България. Подкрепяме правото на мирен протест, добави той.

В ЕС имаме собствени позиции, не реагираме заради позиции, изразени от други, посочи говорителят по повод изявлението на посолството на САЩ в София.

Снощи от дипломатическата мисия посочиха, в своя позиция, че правото на мирно събиране е основна демократична ценност. 

Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона", написаха в изявление на страницата си във Фейсбук от американското посолство в София. 

Имаме ясно становище по въпроса с върховенството на закона, заявявали сме това и по повод на събитията в България, каза говорителят на комисията.

Вчера ЕК  отказа коментар по повод протестите у нас, но говорител на Комисията се изказа по темата за върховенството на закона в България.