Европейската комисия съобщи, че прекратява помощите на стойност 125 милиона евро в подкрепа на земеделците от ЕС заради руското ембарго, предаде Франс прес. Причината е "непропорционален скок на исканията", особено от Полша.

Решението е мотивирано от "сериозни съмнения" относно валидността на предоставените данни от Варшава, чиито производители поискали 87% от общите деблокирани средства на 18 август от Брюксел, съобщи европейски източник.

За да позволи стабилизиране на засегнатите пазари от ембаргото, Комисията уточни, че ще представи нов механизъм за подкрепа в идните дни.

"Комисията остава ангажирана да подкрепи производителите, които рязко загубиха важен пазар", заяви еврокомисарят по земеделието Дачиан Чолош, цитиран в комюнике. Преди да вземе решението, Комисията "поиска многократно от полските власти да проверят" достоверността на предоставените данни от производителите, допълва европейският източник.

Механизмът предвиждаше увеличаване с 5 до 10% на обема на продукцията, която може да бъде изтеглена от пазара, и обезщетяване на производителите в размер на 50 до 100%.

Помощите бяха насочени към производителите на плодове, включително ябълки, круши и сливи, и на зеленчуци, включително краставици и корнишони, обикновено и цветно зеле, моркови и чушки.

Москва спря вноса на земеделска продукция от ЕС преди месец, като за България това се превърна в двоен удар – от една страна производителите у нас се лишиха от пазар за експорт, а от друга натискът върху тях на родна земя се засили заради усиления внос на европейски плодове и зеленчуци, които са били предназначени за Русия.

Освен това, българските земеделци негодуват от условията за получаване на помощ.