В ранния следобед днес се очаква първият доклад на Европейската комисия за върховенството на закона във всички страни членки. Независимостта на съдебната система и свободата на медиите ще бъдат сред акцентите.

Докладът е част от новия механизъм за наблюдение на демокрацията във всички страни-членки. За България и Румъния, той е и продължение на досегашния Механизъм за сътрудничество и проверка.

Докладът идва дни след като председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен се ангажира с обвързването на европейските фондове със спазването на принципите на правовата държава. Комисията твърди, че сигнализира за проблеми с демокрацията, за да предотврати влошаването им. Текстът ще послужи и за основа на обсъжданията с Европарламента по въпросите за върховенството на закона.

Остър конфликт се разрази непосредствено преди днешното представяне. Унгарският премиер Виктор Орбан поиска оставката на зам-председателя на ЕК Вера Йоурова, след като тя критикува състоянието на демокрацията в страната му. Именно комисар Йоурова ще представи днес доклада, заедно с комисаря по правосъдие Дидие Рейндерс. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!