България и Румъния да бъдат приети в Шенгенската зона възможно най-скоро, призова Европейската комисия. Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос определи присъединяването на двете държави като необходимо от гледна точка на сигурността на Европа.

Комисията заяви, че България и Румъния са доказали способността си да защитават външните граници на Европейския съюз и затова отново подкани ръководителите на правителствата на страните-членки да разгледат решението за присъединяване в близко бъдеще.

Отново днес ЕК предложи в следващите две години в ЕС да бъдат приети още поне 50 хиляди мигранти. Според Комисията това е начин да се открият законни пътища пред мигрантите и да бъде пресечен бизнесът на каналджиите.

За разлика от досегашните, тези нови квоти са препоръчителни и се очаква да бъдат въведени до октомври 2019 година. Комисията отделя половин милиард евро за подпомагане на държавите от ЕС за разселването по тези нови квоти.

Уточнява се, че предложението е насочено основно към африканци, особено от Либия, Египет, Нигер, Судан, Чад и Етиопия.

Комисията насърчава държавите да разрешат на частни групи или на граждански организации да предприемат и финансират разселвания според националното законодателство.

Според ЕК е възможно така да бъдат привлечени висококвалифицирани африканци и държавите от ЕС да могат да разчитат на работната сила.

ЕК отчита, че досега квотите за разселването на мигранти са обхванали над 29 хиляди души, пристигнали в Италия и Гърция. Очаква се този брой да нарасне до около 37 000 души.

Според Комисията е необходимо повишаване на броя на връщанията на мигрантите, проникнали в ЕС без основание и разрешение.

Комисията уточнява, че засега едва половината от решенията за връщане наистина се изпълняват. Скоро близо 1,5 милиона души трябва да бъдат върнати, отбелязва ЕК.