Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че е разговаряла днес с президента на САЩ Джо Байдън.

Предложих тясно да съгласуваме политиките и мерките, особено в Източна Европа, отбелязва Фон дер Лайен. Тя отчита, че двамата събеседници имат сходно стратегическо виждане за Русия, както и обща оценка за обстановката в Украйна.

Председателят на ЕК съобщава, че е поканила Байдън на световната среща за здравеопазването в Рим на 21 май. Очаква се при първото си пътуване в Европа като президент Байдън да участва също в срещи на върха на НАТО и ЕС в Брюксел, за които дати още не са съобщавани.

Двамата събеседници са решили временно за четири месеца да бъдат замразени таксите, налагани заради спора между „Боинг“ и „Еърбъс“.

Решението засяга и изделия извън самолетостроенето. По думите на Фон дер Лайен нататък въпросът следва да се реши с преговори между търговските представители на засегнатите страни.

От своя страна президентът на САЩ Джо Байдън е заявил, че е решен да "съживи" партньорството с ЕС, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на Белия дом.

"Байдън подчерта подкрепата си за Европейския съюз и своя ангажимент да възстанови и съживи партньорството между САЩ и ЕС", се казва в краткото съобщение на Белия дом.