Зеленият сертификат остава валиден в Европа само ако допълнителната доза се постави най-късно 9 месеца след първия пълен цикъл на ваксинация. Това препоръча този четвъртък Европейската комисия.

COVID сертификатът автоматично ще губи валидност, ако липсва допълнителна доза. Брюксел дава 9 месеца за това.

Една четвърт от европейците обаче изобщо не са ваксинирани. За тях нищо не се променя – могат да пътуват, но само с тестове и евентуално с налагане на карантина. Важно уточнение е, че всяка държава членка сама преценява как да ползва сертификатите на собствена територия и за собствените си граждани.  

Брюксел взима предвид данните от Европейската агенция по лекарствата и от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, според които имунитетът спада за 6 месец след поставяне на ваксината.

Еврокомисията дава допълнително три месеца на страните членки, за да организират кампаниите си по поставяне на допълнителната доза.

Брюксел настоява новите правила за зеления сертификат да влязат в сила от 10 януари.

Новият документ ще съдържа означенията "2/2" или "3/3" в зависимост от това дали допълнителната доза е втора, или трета според вида на прилаганите препарати.

По въпроса за сертификатите и допълнителните дози ваксина ЕК отчита, че засега не може да се предположи с колко ще бъде удължена валидността на документа след реимунизация.

Децата до 6-годишна възраст ще пътуват без ограничения. Тези от 6 до 12-годишна възраст, които са от тъмночервена зона, ще трябва да представят документа.

А по-рано през деня Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина за ваксиниране на деца от 5 до 11-годишна възраст с препарата на Пфайзер.>

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!