След като Русия спря доставките на газ за България и Полша заради отказа да плащане в рубли, „Блумбърг“ съобщи, че има европейски компании, които са се съгласили за плащане в рубли – 10 са го планирали, а 4 вече го правят.

Това е категорично нарушение на европейските санкции, напомни председателят на Европейската комисия Урсула фонд дер Лайен.

„Плащанията в рубли, ако това не е предвидено в договора, представлява нарушение на европейските санкции. 97% от договорите ясно уточняват, че доставките се плащат в евро или в долари. Искането на Кремъл да се плаща в рубли е едностранно и противоречи на договорите. Компаниите не трябва да се съгласяват. Това е нарушение на санкциите и поставя под риск съответните купувачи“, заяви тя.

Гърция  ще помогне на България с доставки на газ. Атина обяви, че София вече е направила заявки за втечнен газ през гръцкия терминал.

Варшава обяви, че ще предприеме правни действия срещу Москва за нарушаването на договорите.

„Нашите газови хранилища са пълни на 76%. Това е високо ниво - много по-високо, отколкото в повечето европейски страни. Следователно и в този преходен период, преди да бъде пуснат Балтийският газопровод, ние ще можем да черпим от нашите ресурси, както и да получаваме газ от всички възможни други посоки“, каза премиерът на Полша Матеуш Моравецки.

Германия вече работи по изграждането на алтернативи депа за втечнен газ. 
„За мен е важно, че Германия не плаща в рубли и не се поддава на натиск. Европа и Германия ще плащат евро, някои държави - в щатски долари, но не в рубли. След като плащанията са направени, след това обменът е работа на „Газпром“. Това е се разбрахме с Европейския съюз и така ще процедираме“, подчерта министърът на икономиката на ФРГ Роберт Хабек.

Австрия отрече появили се информации, че плаща доставките на руски газ в рубли.

„Ние и по-точно OMV прие условията за плащане такива каквито са и в Германия. Те са определени като отговарящи на санкциите. Това е важно за нас. Имаше и разговор с президента Путин, че ще продължат доставките на газ и че плащането може да е в евро“, заяви канцлерът на Австрия Карл Нехамер.  
Унгария определи новината за спирането на русия газ за България като обезсърчителна.

„По информацията на руската страна транзитният пренос на газ през България за Сърбия и за Унгария продължава. Унгарският доставчик на природен газ потвърди, че договорът все още се изпълнява и доставките на газ за Унгария са по план“, коментира външният министър на Унгария Петер Сиярто.

Норвегия обяви, че ще увеличи обема на добива на петрол и газ заради спрените руски доставки за България и Полша.

Българският енергиен министър Александър Николов и вицепремиерът Асен Василев отиват утре в Брюксел, за да координират единния европейски отговор към Кремъл.