Европейската комисия изрази очакване съдът да глоби "АстраЗенека" за неизпълнение на договора за доставка на ваксини срещу COVID-19.

Не търсим финансово обезщетение, но според нас правото е на страната на ЕК, заяви говорител на комисията. Той потвърди, че ЕК е завела второ дело срещу производителя.

По неговите думи в първото дело, което ще се гледа от съд в Брюксел на 26 май, се очаква преценка дали ЕС се нуждае спешно от доставка на "достатъчни" количества ваксина. Говорителят уточни, че под "достатъчни" се разбира спешна доставка на 90 милиона дози.

По второто дело съдът ще прецени дали договорът е нарушен и ако потвърди виждането на ЕК, може да наложи глоба. Второто дело ще отнеме повече време, затова с първото целим съдът най-напред да прецени дали въпросът е спешен, уточни говорителят, цитиран от БТА.

Според него ЕС се стреми да получи общо поне 120 милиона дози, след като до края на март са били доставени едва 30 милиона. По договор ЕС е поръчал до юли 300 милиона дози, от които 120 милиона се очакваха до април.