Промяна в позицията на Европейския съюз по отношение на турските визи няма. Брюксел ще изисква Анкара да изпълни поетите ангажименти, за да бъде отменен визовият режим, коментира говорител на Еврокомисията.

Турция настоя до октомври да влезе в сила безвизовият режим за турски граждани, в противен случай Европа ще бъде поставена пред бежански риск.  Турският премиер Бинали Йълдъръм се надява българският министър-председател Бойко Борисов да предаде посланието му на европейските лидери.

През следващата седмица председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, първият дипломат Федерика Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан ще пътуват до Турция, за да търсят решение на възникналите спорни въпроси след опита за преврат миналия месец.

Най-острият сред тях е споразумението за бежанците и отмяната на визите.

„Председателят на Еврокомисията няколко пъти през последните седмици заявяваше в интервюта нашата позиция, че ние се придържаме към споразумението от наша страна. Очакваме и другата страна да се придържа към него. И ние определено подкрепяме това споразумение в неговата цялост”, посочи Александър Винтерщайн, говорител на ЕК.