Европейската комисия няма намерение да се меси в дебата за забраната на мюсюлманските плажни костюми буркини и смята това за национален въпрос, заяви пред медии в Брюксел говорителят на институцията Александър Винтерщайн, цитиран от ТАСС.

Европейската комисия не е компетентна да приема закони по тази тема, подчерта Винтерщайн. Всяка страна от ЕС трябва да вземе собствено решение, което може да бъде оспорено пред националните съдилища или пред Европейския съд по правата на човека, добави той.

На 19 август беше съобщено, че кметството на Ница е издало разпореждане, забраняващо жени с буркини да използват плажовете.

По-рано френският политик Кристиан Естрози, дългогодишен кмет на Ница, а понастоящем първи заместник-кмет, изпрати писмо до френския премиер Манюел Валс с искане за въвеждане на подобна забрана. Според Естрози банските буркини "не съответстват на нормите и идеалите на френското общество".

Естрози подкрепи и кметовете на 10 френски града, в които вече са въведени подобни забрани. Сред тях са големи туристически центрове като Кан и Сен-Жан-Кап-Фера.

Междувременно стана ясно, че Върховен съд във Франция ще разгледа жалба срещу решението на редица градове да забранят носенето на плажа на буркини.

Жалбата е подадена от правозащитни организации, които твърдят, че забраната нарушава френските закони.

Кметовете на 26-те града наложили мярката обаче настояват, че целта им е да се запази общественият ред и светските ценности.

Според проучване, публикувано вчера във "Фигаро", близо две трети от французите одобряват забраната.