Европейската комисия иска 70% от пълнолетното население на Европейския съюз да бъде ваксинирано срещу коронавирус до лятото, пишат световните агенции.

До март пък искат да бъдат ваксинирани 80% от хората над 80-годишна възраст и здравните работници. Тези цели се съдържат в документ, който е предвиден за обсъждане на видеоконферентна среща на върха на ЕС идния четвъртък. Тя ще се съсредоточи върху ваксинацията като ключова тема.

Ще се обсъжда също дали да бъде въведен ваксинационен паспорт на територията на ЕС и други свързани с това привилегии за хората, които са се ваксинирали.

Според източници на ДПА, ЕК подкрепя идеята за документ, който да бъде признат във всички страни в общността. Той би трябвало да показва кой каква ваксина е получил, в коя държава и кога, както и да помага за проследяване на евентуални странични ефекти.

Ще се обсъжда също дали ваксинираните граждани в отделните страни членки да получат определени привилегии, като да посещават ресторанти, кина или да имат по-лесен достъп до пътувания с цел ваканция.