Европейската комисия и германското правителство се договориха да изгладят различията си относно германския план за въвеждане на тол такси за автомобили по германските пътища, предадоха Ройтерс и ДПА.

Постигнато споразумение слага край на продължил месеци наред спор, отбелязва Ройтерс, като цитира европейски представители.

Миналата година германският парламент одобри въвеждането на тол такси – но само за чужди коли. Европейската комисия обаче се обяви срещу плана, като го нарече дискриминиращ и противоречащ на европейските правила.

С удоволствие искам да съобщя, че след години на дискусии намерихме решение да гарантираме, че германските пътища ще останат леснодостъпни за всички европейски граждани, каза европейският комисар по транспорта Виолета Булц.

Съгласно договорката Германия ще въведе такси за колите, движещи се по магистралите ѝ и регистрирани в чужбина, като цените ще са в съответствие с екологични критерии.

По-малко замърсяващите коли ще плащат по-малко такси, като минималната такса ще бъде 2,50 евро за 10-дневен пропуск за движение по магистралите. Максималната цена за подобен пропуск ще бъде 20 евро.

Ще има пропуски, които важат за различни периоди – например два месеца или една година. Максималната годишна стойност на пропуска за чужди коли ще бъде 130 евро.

За колите, регистрирани в Германия, също ще се плащат такси за магистралите, но заради тях собствениците им ще се ползват от приспадане от данъците.

Приспадането ще е по-малко за колите, които не щадят околната среда.