Европейската комисия съобщи, че завежда дело срещу Полша в Европейския съд поради нарушаване на правата на съдиите и принципа на независимост на съдебната власт в тази страна.

„Европейската комисия взе важно решение за защита на правата на съдиите и върховенството на закона в Полша. Тя реши да заведе дело срещу Полша пред Съда на ЕС. Това е част от процедурата за отстраняване на нарушения в полския закон за реформата на съдебната система, който влезе в сила през февруари 2020 г. Европейската комисия започна процедурата за отстраняване на нарушения от страна на Полша през април 2020 г.", заяви европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс на пресконференция в Брюксел. 

Райндерс подчерта, че законът за реформата на съдебната система в Полша подкопава принципа на независимост на съдебната власт и позволява натиск върху съдиите, които рискуват да бъдат уволнени по решение на държавата. Според него всяка държава членка решава независимо за имунитета на съдиите, но принципите на ЕС изискват каквито и да било решения за отмяна на имунитета на съдиите да се вземат не от държавата, а от независим орган. 

Законът за реформата на съдебната система предполага по-специално дисциплинарна отговорност на съдиите за действия от политически характер. Върховният съд на Полша отбеляза, че реформата може да доведе до изключване на страната от Европейския съюз. 

Еврокомисарят по правосъдието поясни, че досега комисията неколкократно е опитала да изясни пред полските власти своите опасения за независимостта на съдиите, засегната от новото законодателство. ЕК откри наказателна процедура по този въпрос през април миналата година.

В своя иск Европейската комисия настоява за отмяна на закона за реформата на съдебната система или спиране на неговото действие с незабавно отмяна на всички разпоредби относно преустановяването на правомощията на съдиите. 

Комисията изразява очакване Съдът на ЕС да разпореди временни мерки до приемането на окончателното решение по този случай. ЕК настоява Европейският съд да разпореди временно да отпаднат ограниченията. 

Европейската комисия доста редовно предявява искове срещу страните членки пред Европейския съд, но обикновено те касаят нарушения предимно на доста тесни технически стандарти на ЕС. Това дело е безпрецедентно, тъй като се отнася до политически въпроси и проблем с отношенията между различни сфери на управление в една от страните на ЕС. 

Полша оспори решението на Брюксел да я предаде на съд заради закона за съдебната власт

„Законовата уредба на съдебната администрация е от изключителната компетентност на държавите. Това следва пряко от Конституцията на Република Полша и от договорите на ЕС. Полските разпоредби не се различават от норми, които са в сила в ЕС", заяви говорителят на правителството във Варшава Пьотр Мюлер, цитиран от „Франс прес“.