Премиерът на Египет Ибрахим Махлеб връчи оставката на своето правителство на президента Абдел Фатах ал-Сиси, който на свой ред я прие, съобщават световните агенции. На този етап няма никакво официално обяснение за решението на министър-председателя.

Президентът е натоварил бившия петролен министър Шериф Исмаил със сформирането на ново правителство в рамките на седмица.

Според Ройтерс до рокадата се е стигнало, защото ал-Сиси е бил недоволен от работата на няколко от членовете на кабинета. Преди дни земеделският министър беше арестуван по обвинения в корупция.

Египет се бори на своя територия със свързани с „Ислямска държава” джихадисти, като в същото време се опитва да върне в страната чуждестранните инвеститори, напуснали заради нестабилността около и след падането на Хосни Мубарак от власт през 2011 г.

Страната, която е най-населената в арабския свят, предстои да проведе дълго отлагани парламентарни избори през следващия месец. Сегашното управление, дошло след воден от ген. ал-Сиси военен преврат, обещава, че с вота ще бъде направена решителна стъпка към демокрацията.

Някои наблюдатели обаче са скептични заради провежданите мащабни гонения срещу политическите противници на режима.