Египет поиска от посланика на Турция в Кайро да напусне страната и обвини Анкара, че подкрепя неназована организация, отговорна за разпространението на нестабилността, предадоха световните агенции.

Турция се опитва да повлияе на общественото мнение срещу египетските интереси, подкрепя митинги на организации, които се опитват да създадат нестабилност в страната, заяви говорителят на египетското външно министерство Бадр Абделати. Той поясни, че привикания на 15 август в Кайро египетски посланик в Анкара, няма да се върне обратно в Турция.

Дипломатическите отношения между Египет и Турция се намаляват до ниво шарже д'афер, посочи също говорителят. Той подчерта, че тези решения са били взети след изказване на турския премиер Реджеп Ердоган, направено в Русия в четвъртък, което е „провокативно и представлява намеса във вътрешните работи на Египет”.

Ройтерс отбелязва, че неназованата организация, която подпомагала Турция с цел пораждане на нестабилност в Египет най-вероятно е Мюсюлмански братя. Турция беше един от най-яростните международни критици на свалянето от власт на египетския президент Мохамед Морси, излъчен от Мюсюлмански братя, посочва агенцията.