Египет удари по въздух цели на „Ислямска държава” в Либия, след като джихадистите разпространиха видео, което показва обезглавяването на 21 заложници - египетски копти, които са християни, предадоха световните агенции.

Либийски военни самолети, лоялни на официалното правителство, също са участвали в атаките. Командирът на либийските въздушни сили съобщи, че 40-50 терористи са убити при въздушните нападения, предаде Ройтерс. Той допълни, че още удари, координирани с Египет, ще бъдат нанесени днес и утре.

Президентът Абдел Фатах Сиси обеща да отмъсти за масовото убийство от неделя вечерта, обявявайки, че страната запазва правото да реагира по начин, който смята за най-добър.

В изявление, направено по държавната радио, говорител на генералното командване на въоръжените сили заяви, че военни самолети са бомбардирали тренировъчни лагери и оръжейни скривалища в Либия, преди да се върнат обратно в Египет.

Той допълни, че атаките са, "за да отмъстят на кръвопролитията и да потърсят възмездие от убийците". "Нека всички - близо и далеч, да знаят, че египтяните имат щит, който ги защитава", категоричен беше говорителят.

Същата беше реакцията и на Йордания, след като терористичната групировка изгори жив пилота Муас ал Касасбех, държан месеци като заложник.

"Това, което се случи, е варварски и дивашки терористичен акт, който ни връща в каменната ера... Египет има право да се защити и трябва да вземе мерки срещу този вид тероризъм.", заяви генсекът на Арабската лига Набил Елараби.

Видеото, което показва масовото обезглавяване на египетски копти, предизвика световно недоволство, след като беше публикувано вчера.

Снимка: EPA


Британският външен министър Филип Хамънд заяви: "Тези варварски действия засилват решимостта ни да работим с нашите партньори, за да се противопоставим на разширяването на терористичната заплаха в Либия и региона”.

САЩ описаха деянието като "жалко" и "страхливо". Прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че варварската екстремистката група "не познава граници" и добави, че убийствата са подчертали необходимостта от политическо решение на конфликта в Либия.

Спешна среща

Президентът Сиси свика извънредна среща топ екипа по сигурността и обяви седемдневен траур.

В понеделник Франция и Египет призоваха за среща и на Съвета за сигурност на ООН, за да бъдат обсъдени мерки срещу "Ислямска държава". Франсоа Оланд и Сиси са провели телефонен разговор по темата, предаде "Ал Джазира".

Снимка: EPA


Коптската православна църква публикува официална позиция, в която твърди, че е "убедена", че убийците ще си получат заслуженото.

Либия е в хаос, след като дългогодишният лидер Муамар Кадафи бе свален от власт и убит преди три години.

Възползвайки се от хаоса в държавата, ИД извърши серия от смъртоносни атаки.