Собственици на автоматични и полу-автоматични пушки, както и пистолети, в САЩ унищожават оръжията си.  С клипове и снимки в социалните мрежи те заемат позицията, че въпреки вярата си във Втората поправка и правото си да притежават тези оръжия, те демонстративно се отказват от тях, за да няма повече трагични престрелки в училища.

Някои заявиха и желанието президентът и властта в страната да се заемат с по-сериозен контрол върху оръжията.

Снимка: Reuters

Акцията се разпространява с хаштага #oneless (едно по-малко) и среща широка подкрепа.

„Това което ще направя вероятно няма да спаси животи, но ви гарантирам, че няма и да струва животи”, казва Майкъл Мърфи, държейки същото оръжие, използвано от ученика Никълъс Круз, за да убие 17 души в гимназия във Флорида.

„Не мисля, че правото ми да притежавам това оръжие надвишава правото на дете да живее, или на възрастен. Не мисля и, че правителството ни прави достатъчно да премахне този тип пушки от обществото”, заявява той преди да постави автомата в циркуляр и да ги разреже на парчета.

Видеото на Скот Папалардо е гледано над 20 млн. пъти. В клипа той също държи пушката AR-15 с намерението да я среже.

Той заявява , че също вярва във Втората поправка и дори я има татуирана на ръката си. Но не вярва, че цивилни трябва да имат достъп до подобно оръжие, което може да предизвика толкова „смърт и разрушение”.

Бен Дикман пише, че е отговорен и добре трениран стрелец. „Но нямам нужда от това оръжие. Никой без да е служител на реда няма нужда от него”, заявява той със снимки как подарява оръжието на местната шерифска служба.