Левите радикали от гръцката коалиция „Сириза” остават най-популярната политическа сила в страната. Това сочат резултатите от две проучвания на общественото мнение, проведени в южната съседка.

Общественото доверие обаче не е достатъчно, за да може „Сириза” да получи статистически значима преднина пред дясноцентристката „Нова демокрация”.

След малко повече от две седмици в Гърция предстоят парламентарни избори, след като резултатите от вота на 6 май не позволиха на политическите сили в страната да сформират правителство. Изборното законодателство в южната съседка не позволява да бъдат провеждани сондажи в двете седмици преди вота.

В момента „Сириза” се ползва с доверието на около 28% от гърците.

Перспективите за победа на радикалнолевите на извънредните парламентарни избори на 17 юни стресна Европа. Лидерът им Алексис Ципрас обяви, че коалицията не подкрепя споразумението с Евросъюза и Международния валутен фонд, което спаси Гърция от фалит, но на цената на строги икономии и орязване на социалните разходи.

Победата на „Сириза” на парламентарния вот може да доведе до напускането на Атина от еврозоната, което поставя под въпрос стабилността на икономиките, използващи общата европейска валута.