Един цивилен е убит, а над 200 души са ранени днес в Багдад при сблъсъци между полицията и протестиращи, предаде Франс прес, като се позова на иракското министерство на здравеопазването. Сред ранените има 160 цивилни, останалите са служители на силите на реда, уточни в комюнике министерството.

Снимка: Reuters

Полицията стреля с бойни и гумени патрони и използва сълзотворни гранати и водни оръдия, за да разпръсне първото масово протестно движение, пред което е изправено правителството, дошло на власт преди около година. Над 1000 души участваха в протестно шествие в центъра на иракската столица, настоявайки за работни места и работещи обществени услуги, отбелязва АФП.

Снимка: Reuters

ТАСС цитира телевизия "Скай нюз – Арабия", която не съобщава за убит, а за над 300 пострадали. Телевизията се позовава на източници от силите за сигурност.

"Крадците ни обраха", скандираха протестиращите, които настояват и за работни места за младите хора. В Ирак младежката безработица е 25 процента, над два пъти повече от националното средно ниво.

Снимка: Reuters

Ирак е опустошен от войни и корупция, а от години има хроничен недостиг на електричеството и питейна вода.

По официални данни след падането на режима на Саддам Хюсеин през 2003 г. корупцията е погълнала най-малко 410 милиарда евро, което е четири пъти повече от държавния бюджет и над два пъти повече от БВП на Ирак.

Снимка: Reuters