Мъжът, който беше арестуван вчера вечерта в предградие на шведската столица, е заподозрян, че е шофирал откраднатия камион, който прегази пешеходци на централна улица в Стокхолм, предаде Ройтерс.

39-годишният мъж беше задържан вчера от полицейски патрул в предградието на Стокхолм Мешта. Той е гражданин на Узбекистан, потвърдиха от полицията. Бил е известен на  службите за сигурност. Не е известно откога живее в Швеция.

Снимка: bTV

„Мога да потвърдя, че един човек е задържан и заподозрян в терористична атака. Много е трудно в едно отворено, демократично общество да се предотврати подобно нападение, каквото видяхме и в Лондон, Берлин и Ница. Нямахме информация за готвена атака, иначе щяхме да вземем мерки. Може да се случи и в бъдеще, това е международният тероризъм и ние не сме имунизирани”, подчерта Андерс Торнберг, ръководител на службата за сигурност.

След като е задържан, мъжът е обявил, че симпатизира на радикалната групировка "Ислямска държава", съобщи местният вестник "Афтонбладет”.

Органите на реда потвърдиха и за открито подозрително устройство в камиона.

„На този етап не можем да кажем дали е бомба, или някакъв запалим материал. Анализираме телефоните му, социалните мрежи, контактите и къде е живял, за да направим връзката и да установим дали е имал план”, подчерта директорът на шведската национална полиция Дан Елиансон.

При атентата вчера загинаха четирима души, а още 15 бяха ранени. Деветима са в тежко състояние.

Снимка: Reuters

Хиляди се стекоха днес на мястото на атаката, за да положат цветя в памет на жертвите, предаде специалният пратеник на bTV Полина Ботева.  Между 50 и 100 метра е изминал камионът убиец по главната търговска пешеходна зона в града, която по това време е била пълна с туристи.

Към момента няма информация за пострадали български граждани. Българското посолство поддържа непрекъсната връзка с шведските власти, увери консулът ни в Стокхолм Надя Велева.

Регистрираните български граждани в Швеция са 9105. Около 3000 души живеят в Стокхолм и околностите на града.

Българското посолство има готовност да окаже съдействие на всеки един български гражданин в нужда,  каза още Велева.

През нощта беше задържан още един мъж, който е свързан с терористичния акт. Предполага се, че двамата арестувани са били в контакт.

Страната е обединена в мъка и гняв, заяви шведският премиер. „Терористите искат от нас да се страхуваме, да променим поведението си и да не живеем живота си нормално. Но ние ще правим точно това. Терористите никога няма да победят Швеция. Никога”, каза Стефан Льовен.

Шведската престолонаследничка принцеса Виктория и съпругът й принц Даниел отдадоха почит на загиналите.

След нападението шведките власти въведоха силен граничен контрол.

Как може да бъде спрян терорът в Европа?