След седмици на съпротива, Доналд Тръмп даде зелена светлина на процеса по предаване на властта. Той започва от една от основните федерални агенции в Съединените щати – Управлението на общите служби.(General services administration).

Снимка: Reuters

Доналд Тръмп все още не признава директно поражение на изборите, въпреки че щата Мичиган, както и Пенсилвания, официално обявиха Байдън за победител. Два щата бяха ключови за републиканците и спечелването на вота.

В „Туитър“ Тръмп написа, че е в най-добрия интерес на страната Управлението на общите служби да направи необходимото за първоначалните протоколи. „Призовавам моят екип да направи същото“, допълни той.

Екипът на Байдън приветства новините. Началото на процеса по предаването на властта означава, че демократите ще получат достъп до държавни документи, служители и финансиране. Според мнозина експерти ключов ще е допирът на Байдън със здравните експерти на Белия дом заради пандемията.

Преди дни избраният за президент заяви, че забавянето на прехода в управлението може да доведе до увеличаване на починалите от коронавируса.

„Изборите приключиха. Време е да оставим настрана партийните пристрастия и реториката, създадена да ни демонизира един друг. Трябва да работим заедно“, написа Байдън в „Туитър“.

Вчера стана ясно, че Антъни Блинкън ще е държавен секретар. Бил е в дипломатическите екипи на президентите-демократи Клинтън и Обама.

Снимка: Reuters

По въпросите за климата се очаква да бъде избран Джон Кери. Той е един от архитектите на Парижкото споразумение.

Снимка: Reuters

Доналд Тръмп оттегли Съединените щати от споразумението. Байдън пък неколкократно заяви по време на предизборната кампания, че ще върне страната обратно в глобалната сделка.

Снимка: Reuters

След Централната банка, Джанет Йелън най-вероятно ще стане и първата жена начело на финансовото министерство на Съединените щати.

За първи път разузнаването ще се ръководи от жена, а Департамента за вътрешна сигурност – от латиноамериканец.

А бъдещият държавен глава Обеща да върне авторитета на Америка по света, без да се намесва в ненужни конфликти.

„Това ще бъде екип, който ще гарантира на страната и на нацията ни сигурност и безопасност. Това е екип, който заявява, че Америка се завръща – готова за световно лидерство“, заяви Байдън.