Създателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж отмени планираната си за днес поява на балкона на еквадорското посолство в Лондон, в което живее от пет години, тъй като му предстои среща с британските власти, съобщиха адвокатите му, цитирани от ДПА.

"Не искаме да сме предубедени за срещата", каза пред информационна агенция Прес Асошиейшън един от адвокатите на Асандж, Мелинда Тейлър.

Асандж беше обявил, че към 13 ч. местно време ще отбележи точно пет години, откакто потърси подслон в посолството, за да избегне арест и получи политическо убежище от Еквадор.

През 2012 г. австралийският гражданин, който по това време беше разследван от Швеция за сексуално посегателство, се опасяваше от арест и екстрадиция в САЩ за публикуването на секретни документи за войните в Ирак и Афганистан от неговата онлайн платформа.

Правният екип на г-н Асандж запазва оптимизъм, че може да се намери удовлетворяващо решение, което спазва британската законова процедура и наред с това възстановява свободата и достойнството на г-н Асандж, се казва в изявление на юридическия му екип, цитирано от ПА.

През май шведските прокурори изненадващо прекратиха продължило седем години разследване срещу Асандж по обвинения в сексуални престъпления и отмениха заповедта за ареста му. Но британската полиция все още възнамерява да го задържи, ако той напусне убежището си в посолството.

Според "Уикилийкс" правителството на американския президент Доналд Тръмп е увеличило усилията за екстрадиране на Асандж заради информациите, изнесени от сайта му, касаещи американското разузнаване и войните в Ирак и Афганистан.