Възможно е шефът на „Уикилийкс” Джулиан Асандж скоро да бъде изгонен от посолството на Еквадор в Лондон, където се укрива от 2012 г., разкриха еквадорски политици.

Настоящото правителство намекна, че е недоволно от престоя на Асандж при тях, който цели да предотврати неговата естрадиция в Швеция, където трябва да бъде разпитан по дело за сексуално посегателство.

Гийермо Ласо, който се кандидатира за президент на Еквадор, заяви, че ако спечели изборите ще се обърне първо към Асандж и ще го помоли да напусне посолството.

„Гражданите на Еквадор плащат висока цена за нещо, което не е тяхна работа. Ще помолим г-н Асандж да напусне сградата на посолството, като му дадем 30 дневно предизвестие”, поясни Ласо.

Настоящият външен министър на Еквадор определи ситуацията като „извадена от роман на Джон льо Каре”.

„Що се отнася до неговият физически комфорт – направихме всичко по силите си, освен че липсва външно пространство. Нямаме тераса, нямаме градина, тъй че г-н Асандж е прекарал последните 4,5 години на първия етаж в сграда в Лондон, където няма много светлина, особено през зимата”, поясни външният министър Гийом Лонг.