Британският премиер Борис Джонсън, който направи изненадваща визита в Украйна, и украинският президент Володимир Зеленски се разходиха заедно по улиците на Киев, където много квартали бяха бомбардирани от Русия.

Във видеоматериал, разпространен от президентството, се вижда как двамата мъже, без средства за индивидуална защита, вървят по улиците в квартала, където се намира президентската администрация.

Заобиколени от тежковъоръжени украински войници, двамата стигнаха и до ул. „Хрешчатик“, главната пътна артерия на Киев, където поздравяваха малцината срещнати хора.

Снимка: БГНЕС / EPA

Случаен минувач, видимо развълнуван да види британския премиер, му благодари за военната помощ на Лондон и каза, че украинците  много се нуждаят от британската подкрепа.

Искаме да продължаваме да подкрепяме украинския народ колкото е необходимо, каза Джонсън.

След това Джонсън и Зеленски отидоха на Майдана - Площад на независимостта, където от края на 2013 г. се провеждаха големи проевропейски демонстрации. През февруари 2014 г. те доведоха до падането на проруския президент, което беше източник на руско-украинския конфликт, посочват АФП и БТА.

Визитата на Джонсън не беше обявена. Това беше първото посещение на лидер от Г-7 от началото на руската инвазия.